> gemeente & wereld > nagyajta (roemenie)

Nagyajta (Roemenie)

Onze gemeente heeft  contacten met de Unitarische Gemeente in Nagyajta (Roemeens: Aita Mare). Dit dorpje ligt in Transsylvanië , ongeveer 50 km van Brasov en bijna 500 km ten oosten van de Hongaarse grens. Transsylvanië behoorde vroeger tot Hongarije en de bevolking is er voor het grootste deel Hongaars.

Levente Fekete is in Nagyajta predikant. De gemeente bestaat uit een kleine 500 leden. Levente en zijn vrouw Jutka hebben kennis gemaakt met onze gemeente in 2006. En zo langzamerhand is er steeds meer een band ontstaan die steeds meer is uitgebouwd..

In mei 2010 en 2012 zijn een aantal gemeenteleden bij hen te gast geweest. In 2011 zijn een aantal gemeenteleden van hen bij onze gemeente op bezoek geweest. Veel gemeenteleden waren bij dit bezoek van hen aan ons betrokken. Na het bezoek aan onze partnergemeente in Nagyajta in 2010 is er een werkgroep opgericht om te onderzoeken of het mogelijk is een samenwerkingsverband op te  starten met de gemeente van Nagyajta. Het is gericht op de verbetering van de zorg voor zieken en bejaarden. Veel ouderen kunnen niet beschikken over primaire medische- en paramedische voorzieningen. Ook is het gericht op het onderzoeken van de mogelijkheden vanuit de kennis en ervaring van Ameland het toerisme in Nagyajta te verbeteren/op te starten.

Het is gelukt om daar vorm aan te geven. Het gaat om een bedrag van € 1200 op jaarbasis voor een diaconaal project gericht op de ouderenzorg, waarvan 20% door de gemeente van  Nagyajta wordt bijgedragen en 80% door onze gemeente. Tijdens het bezoek van Nagyajta aan Ameland in september 2011 is er een overeenkomst getekend met als doelstelling de beide genoemde onderwerpen. De overeenkomst is getekend voor een periode van 5 jaar, en in 2016 weer verlengd.

In mei 2014 heeft er weer een groep vanuit onze Gemeente een bezoek gebracht aan onze partnergemeente Nagyajta. Hierbij zijn een paar mensen van ons mee geweest met de “thuishulp” aldaar. Dit heeft nogal indruk gemaakt. Het is wel duidelijk dat iedere euro goed terecht komt.

Door de bezoeken over- en weer zijn er al verschillende rechtstreekse contacten ontstaan tussen Amelanders en mensen uit Nagyajta.

U kunt natuurlijk de Gemeente daar of de fa. Fekete een groet sturen.

Het adres is: Unitarius Egyhaz, p/a fam. Fekete, str. Fö`ut 349,  Aita Mare 527005, Covasna Roemenië.

 
Meer informatie   ANBI-register Federatie Doopsgezind Gereformeerd Ameland
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2023 Doopsgezind.nl